perjantai 13. heinäkuuta 2012

Hedelmien kuivattelua


Omat lintuni syövät hyvin nirsosti mitään tuoretta, tai oikeastaan mitään joka joskus oli tuoretta. Vaikka päivittäin tarjoankin niille pienen määrän tuoreruokaa nokan alle pakkotutkintaan, jotta hieman edes tottuisivat siihen, voi tuoreruokaa tyrkyttää linnuille muutenkin. Yksi vaihtoehto on kuivahedelmät. Ne säilyvät virikkeissä pilaantumatta pitkiäkin aikoja. Hedelmät tarjoavat myös erilaista materiaalia tutkittavaksi ainaisen puun ja pahvin lisukkeeksi. Myöskin useimmille jyrsijöille kuivahedelmiä ja -marjoja voi tarjota syötäväksi.

Käyn ostamassa kuivahedelmiä luomuna ekokaupasta. (On tärkeää ostaa luomua, sillä ei-luomuissa on usein käytetty mitä erilaisimpia säilöntä- ja kuivatusaineita.) Isommat palaset rei'itän ja laitan säilöön odottamaan että teen niistä virikkeitä. Isommista palasista osan ja kaikki pienet palaset lohkon pelletin kokoisiksi muruiksi ja viljelen niitä tyrkylle siemen- ja pellettikuppeihin.

Kaupasta olen ostanut mm.:
- Gojimarjoja
- Ananasta
- Mangoa
- Viikunaa
- Omenaa
- Tomaattia
- Taatelia
- Banaania
- Mustikkaa
- Mansikkaa
- Mulperimarjoja

Itsekin olen kuivatellut joitain hedelmiä ja vihanneksia. Mitään hienoa kuivatustelinettä minulla ei ole, vaan olen leikannut kuivatettavista kasviksista ohuen ohuita siivuja ja levittänyt ne ilmavasti kyljelleen laitetun pienen häkin päälle. Tällöin ne saavat ilmaa kaikille sivuille kun ne makaavat ritilän päällä. Itse olen kuivanut isoina, virikkeisiin ripustettavina paloina sekä pienempinä palasina:
- Mansikkaa
- Omenaa
- Kiiwiä
- Porkkanaa
- Pihlajanmarjoja
- Appelsiinia
- Juustoa (vaikkei se olekaan kasvis)

Riippuu kovasti lemmikistä miten kuivahedelmiä kannattaa tarjota. Mikäli eläin on nirso, kuten omat lintuni, kannattaa kuivahedelmiä laittaa tarjolle moniin eri paikkoihin ja erilaisissa muodoissa. Mikäli eläimet tykkäävät kuivahedelmistä, kuten rottani, niitä kannattaa käyttää virikkeiden sisällä herkkuina sekä tietty kädestä tarjottavina makupaloina voimistamaan lemmikin ja omistajan suhdetta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti