perjantai 27. heinäkuuta 2012

Monipuolinen tuoreruokavalio


Monille lemmikkieläimille erilaiset tuoreet kasvikset muodostavat tärkeän osan ruokavaliosta. Eniten tämä painottuu latvustoruokailijapapukaijoilla, sekä eläimillä jotka luonnossa syövät pitkälti yksinomaan tuoreita kasviksia kuten esimerkiksi iguaanit ja maakilpikonnat. Valitettavasti varsinkin monilta papukaijanomistajilta tuntuu unohtuvan, että ei riitä että papukaijalle tarjotaan jotain tuoreruokaa, vaan tuoreruoan tyyppiinkin pitäisi kiinnittää huomiota. Hyvin usein se, mikä unohdetaan, on se mikä hallitsee lajin ruokavaliota luonnossa...

Aikalailla kaikkien papukaijojen tuoreruokavalion tulisi pohjata tummiin, lehteviin kasviksiin. Mutta mitä ne oikein ovat? Englanniksi Dark, leafy greens -syötävät ovat sitä, mitä Suomessa on kesäisin luonto pullollaan! Voikukka, apila, horsma, piharatamo, vesiheinä vain muutama pihapiirin kasvin nimetäkseni. Silti monen lemmikkilinnun tuoreruokavalio koostuu siitä mitä ihmiset syövät itse: omenaa, kurkkua ja muita jääkaapin tai hedelmäkorin antimia. Vaikka toki hedelmät ja vihannekset kuuluvatkin kiinteästi papukaijan ja useimpien muiden kasvinsyöjien tuoreruokavalioon, ei ruokavalion tulisi painottua niihin!

Tässä esimerkkinä neitokakadun, undulaatin ja muiden "ruohoparakiittien" tuoreruokaympyrä (tästä on siis vähennetty täysin siementen osuus):



(Arvot keskimääristä, oikeasti tuoreruokavalion prosenttimäärät:
- Tummat lehtevät kasvikset 10-30%
- Vihannekset 5-20%
- Marjat 5-15%
- Hedelmät 1-10%
- Eläinproteiini 5-10%)

Tämä ei ole tietenkään ehdoton optimi, sillä luonnossakin erilaisten ruokien saatavuus vaihtelee vuodenajan mukaan. Joka päivä ei ole siis pakko laittaa tarjolle koko ruokaympyrää kaikkine vivahteineen! Kunhan ympyrä muodostuisi tasapainoiseksi ja kokonaiseksi esimerkiksi viikon, kuukauden tai edes vuoden aikana. Suomen hankaluus on se, että vihreitä lehtikasveja pursuilee ulkona kesäisin, mutta talvella tuon puolen toteutus voi olla haastavaa. Kannattaa kuitenkin koluta markettien yrttiosastoja, sillä esim. basilika, rucola, minttu ja tilli kuuluvat tähän ryhmään. Kasveja voi myös kasvattaa itse, esim. versottamalla herneitä (tosi helppoa!) tai kasvattamalla kasveja lintujen omista siemenistä. Myöskin turvallisten huonekasvien tarjoaminen monipuolistaa talvista tuoreruokavaliota. :)



Linkkaamani ruokaympyrä on kotoisin sivulta HolisticBirds, mutta koska papukaijojen ruokavaliota ei ole millintarkkaan tutkittu ja elinalueet ja lajit vaihtelevat runsaasti, ovat ruokapyramidit enemmän suuntaa-antavia kuin ehdoton totuus. Kuitenkin sen verran niihin ainakin itse luotan, että uskon lemmikinomistajan velvollisuuden olevan tarjota elätilleen tuoreruokana muutakin kuin iänikuista omenaa ja kurkkua. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti