perjantai 10. elokuuta 2012

Paperlady AKA vappuhuiska

Ehkä tähän mennessä rumin ja karmivin askartelemani lelu lemmikeilleni. :D Monissa amerikkalaisissa nettikaupoissa on papukaijojen lelut laitettu muutamaan kategoriaan: täytettävät namijemmalelut (jotka ovat kovaa akryyliä tai metallia, eikä niitä ole tarkoitettu tuhottavaksi vaan älyllä käytettäväksi), tuhottavat namijemmalelut, puulelut, tutkittavat lelut (nämäkin yleensä akryyliä/metallia) sekä silputtavat lelut ("shreddable toys"). Silputtavat lelut sisältävät yleensä paljon paperia, sisalia, kookoskuitua tai jotain muuta puuhun verrattuna pehmeää ja helposti tuhottavaa materiaalia. Silputtavat lelut sopivat yleensä papukaijoille kokoon katsomatta, sillä haasteena ei ole materiaalin kovuus vaan se että tuhottavaa on yleensä paljon! (Ja sotku sen mukainen ymmärrettävästi. :P)

Osa leluista muistutti lähes erehdyttävästi suomalaisten vappuhuiskia... Jo joskus keväällä muistan katselleeni vappuhuiskia sillä silmällä, että siinä olisi monelle eläimelle hauska lelu tuhottavaksi! Vappuhuiskan materiaaleista ei kuitenkaan voi olla varma, sillä niitä ei yllättäen ole tarkoitettu suuhun laitettaviksi. Onneksi netistä löytyi vappuhuiskan teko-ohjeet!

Tuumasta toimeen! Käytin omaan "vappuhuiskaani" normaalia, vähintään 2 viikkoa kuivunutta, sanomalehtipaperia, sekä vedellä laimennettua puuliimaa. (Suurinsosa puuliimoista, paperiliimoista jne. esim. Erikeeper ovat kuulemma turvallisia eläimille, vaikka vahingossa sitä nielisivätkin.) Huiskan valmistuttua vein ajatusta hieman pidemmälle, ja tein sille vielä vartalon. Ja näin syntyi paperileidi! Täytyy myöntää, että aika häiritsevän näköinen siitä tuli. :D






Kaikenkaikkiaan rakensin paperileidin näin:
- Noin 5cm kokoiseen puunpalaseen on toiseen päähän porattu läpi menevä reikä. Umpinaiseen päätyyn tätä puunpalaa rakensin noiden linkkaamieni ohjeiden mukaisesti tuon huiskan.
- Vartalona on wc-paperihylsy, johon on leikattu oikealle kohdalle käsipuun aukot samoihin kohtiin.
- Käsipuu on yhtenäinen, jossa on keskellä reikä.
- Pää on 1,5 cm paksu puunpala, jossa on keskellä läpimenevä reikä, ja hiussaparoiden kohdilla noin 1 cm halkaisijaltaan olevat reiät, joihin on tungettu huiskan tapaan tehdyt minihuiskat hiuksiksi.
- Kaikkea pitää kasassa naru, joka ensin solmitaan hamehuiskan runkopuussa olevaan reikään, ja pujotetaan sitten kaikkien osien läpi. Pään päälle solmu pitämään koko jutun kasassa.

Tämä virike on todellakin sellainen, jonka parissa eläin viettää hetken jos toisenkin! Tosin kesäaikaan kannattaa suosia tuhottavia juttuja ulkoa, esim. puun oksia lehtineen, mutta talvisin ei tuollaista mahdollisuutta kovin ole. Kannattaa välttää virikkeen käyttöä eläimillä jotka syömällä syövät paperia, ja linnuilla joiden ei toivota pesivän: liiallinen pesämateriaalilla leikkiminen voi innostaa epätoivottuihin pesimäintoiluihin.

Tämä virike käy lintujen lisäksi myös monille jyrsijöille, tein samanlaisen (paitsi pienemmän ja ilman leidiosaa) myös rotilleni, josta ne käyvät repimässä paperia pesänpehmikkeeksi! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti