tiistai 14. elokuuta 2012

Pulunpojan seikkailut

Kävin tänään Ainolanpuistossa heittämässä puluille hieman pähkinöitä, kun oli niin upea ilmakin! Huomasin "normaalien" pulujen joukossa nuoren pulun! Se oli todella nuori, varmaan aika vasta pesästä lähtenyt, sillä se oli hyvin pieni, sen vahanahka ei ollut kunnolla muodostunut, sen siivet olivat lyhyet ja sillä oli muutenkin ihan "vauvan" höyhenpuku vielä päällä. :) Tosi suloinen ilmestys!

(Note: Poiketen esimerkiksi sorsista ja kanalinnuista, pulun poikaset kuoriutuvat rumina ja kaljuina. Emot hoitavat niitä pesässään kunnes poikaset ovat suunnilleen lentokykyisinä, jonka jälkeen ne jättävät pesän. Tässä vaiheessa poikaset eivät ole enää mitään poikasenpörröisiä pieniä piipittäjiä, vaan normi-ihmisen silmään vain hieman aikuista pulua pienempiä puluja.)


Pulujen ja sorsien lisäksi puistossa oli kuitenkin jotain muutakin. Rohkea varisperhe. (Jälleen variksen "poikaset" olivat niin aikuisia, että ne tunnisti lintuihmisenä vain suloisista nappisilmistä ja himppasen pienemmästä koosta aikuisen variksen rinnalla.) Varikset olivat huomanneet selvästi tämän nuoren pulun, ja kuinka kokematon se oli. Pulunpoikanen osasi lentää, mutta se ei ollut siinä yhtä nopea ja ketterä kuin aikuset kyyhkyt. Niinpä pieni pulu oli armottomasti varisten uhrina. Varikset yksi toisensa jälkeen jahtasivat juuri tätä pientä pulua, joka juoksi karkuun ja lennähti parin metrin matkoja pakosalle. Ainoa turva oli ihminen, sillä varikset pysyivät ihmisistä parin kolmen metrin päässä, missä pulut uskalsivat tulla ihan jalkoihin.



Puluparka oli kuitenkin liian typerä ja pahaa-aavistamaton sillä se ei osannut paeta variksilta pitkällä tähtäimellä. Niinpä kerta toisensa jälkeen se jäi varisten nokittavaksi. Yhden hyökkäyksen sain videollekin, ajattelin olla kylmä ja antaa luonnon hoitaa osansa (täytyyhän variksienkin syödä), mutta pulunpoikasen tuskanhuudot olivat liikaa ja menin väliin.



Pian pulu oppikin, että sen täytyy lentää pidemmälle päästäkseen pakoon. Se ei kuitenkaan aavistanut, että saisi kaikki neljä varista peräänsä yrittäessään lentää sorsalammen yli! Varikset hyökkäsivät pulun kimppuun keskellä lampea, ja jäivät rannalle ihmettelemään kun pulu kellui vedessä! Pulu ei tietenkään päässyt enää siivilleen, sillä sen sulat olivat läpimärät. Se ui kuitenkin rantaan siipiään räpytellen, ja onnekseni se ui rantaan suoraan kohdalleni.



Poimin pienen, litimärän pulun käsiini, ja se näytti sulat märkinä ja kehoa vasten painautuneina vielä entistäkin pienemmältä. Vein pienoisen talteen ison jäteastian luo, jonka alle jäi noin 20-30 cm kokoinen kolo. Toivoin että kyyhky tajuaisi jäädä sinne alle kuivattelemaan ja palauttamaan voimiaan, sillä jos se lähtisi kävelemään minnekään, se olisi automaattisesti variksenruokaa. Pieni parka oli jahdista, uimisesta ja ihmisen käsittelystä ihan suunniltaan, ettei meinannut pysyä jaloillaan. Kävin vielä parin minuutin päästä kurkkaamassa pienoista, se oli päässyt jo jaloilleen ja kökötti kurjan näköisenä jäteastian alla.

Normaalisti lintuja kannattaa käsitellä painamalla niiden siivet kehoa vasten, jotta ne eivät pyristele. Tämä kaveri oli kuitenkin liian voimaton siihen, ja siivet vain roikkuivat.

2 kommenttia: