torstai 21. kesäkuuta 2012

Esittely: Tiikerikotilo Gary

Tiikerikotilot (Achatina achatina) olivat olleet mielenpäällä vuosia. Kotilot olivat jo tuttuja, ja jossain välissä nyt isompana myös akaattikotilo lukuisine värimuotoineen viehätti. Ajattelin kuitenkin ottaa askeleen ylöspäin haastavampaan kotilolajiin, tiikerikotiloon. Haaveilin ja suunnittelin vuosia, ja välillä tuntui etten koskaan saisi toimivaa lämpö- ja kosteusjärjestelmää. Vähitellen kun vaan luki ja luki ja luki, suunnitelmat hahmottuivat kunnolla.

Viime kesänä tiikerikotilojen kasvattajia oli Suomessa ehkä kolme, mikä on kohtuullisen paljon verrattuna siihen että muutama vuosi sitten ainoa vaihtoehto oli tuoda kotilonsa ulkomailta. Tänä vuonna suomalaiset tiikerikotilokasvattajat olivat kuitenkin kadonneet jonnekin kiven rakoon. Kunnes Desire's kotilot -kasvattaja toi Suomeen kolme tsekkiläistä tiikerikotilonuorikkoa! Varasin häneltä näistä yhden pienokaisen.

Viimeiset valmistelut ennen kotilon saapumista, terraarion ilmaston järkkääminen. Tiikerikotilo on akaattikotiloa vaativampi laji. Siinä missä normaali akaattikotilo pärjää huoneenlämmössä ja kevyellä sumutuksella, tiikerikotilon terran lämpöjen pitäisi olla mielellään 25-30 astetta ja ilmankosteus todella korkea. Jännitetään nyt sitten onnistunko pitämään olot kohdallaan, mutta muutaman päivän kokemuksella vaikuttaa ihan hyvältä. :)

Gary, eli suomalaisittain Kari on saanut nimensä Paavo Pesusienen kotilolta (kissalta). :D Gary on vielä nelisenttinen rääpäle. Saapui meille eilen, eli 20.6., ja heräili heti terrassa kun sumutin sitä ja laitoin ruoan äärelle. Gary söi hieman omenaa ja kasviksia ennen kuin painui unille.



Laitan tähän nyt hieman perustietoja, sillä sain jo kysymyksiä mitä nämä syövät, vaikka luulin sen olevan ihmisille itsestäänselvyys... :P Tiikerikotilojen hoito on samanlaista kuin akaattikotiloidenkin, siis muuten kuin ilmaston osalta. Ruoka kasvipainotteista mutta myös sieniä ja kohtuullisia määriä proteiinia voi antaa. Kalkki on tärkeää että kotilo voi kasvattaa kuortansa, joko kalkkijauheena tai seepiansuomuna. Terraarion pohjalle laitetaan turvetta, joka pidetään kosteana. Tiikerikotilo on maailman suurin maakotilo, ja voi kasvaa kuoreltaan jopa yli 20 senttiseksi, tosin lemmikkinä ne jäävät yleensä pienemmiksi. Mikäli kiinnostuit, kotilolajeja on paljon muitakin, ja niistä löytyy juttua Kultakotilo-foorumilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti