keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Massiivipostaus pahvivirikkeistä

Innostuin tuossa jonkin aikaa sitten hieman askartelemaan lähinnä papukaijoilleni virikkeitä erilaisista pahvirullista, mutta mikä ettei näitä voisi käyttää myös jyrsijöillä ja kaneilla. :)

Materiaalina toimivat siis iso, paksu pahvirulla ja normaalit wc- ja talouspaperirullat. Nuo isot pahvirullat on halkaisijaltaan noin ~7 cm, ja pahvin paksuus on noin 2 mm. Niitä on meillä tapetoinnin jäljiltä, kun olen niitä itsepäisesti säästänyt vuosia. ;D Ensimmäisenä ideana oli vain tehdä neitokakaduille perinteinen jyrsimislelu paksusta pahvista, sillä pienen linnun nokkavoimat eivät kovin puuhun riitä. Sahasin ensin sähköisellä kuviosahalla putkesta palasia, sillä tuohon eivät kovin hyvin sakset tai puukko kykene (ainakaan näillä käsivoimilla). Sähkösaha kuitenkin tempoi pahvia liikaa, ja pahvi repeili. Niinpä siirryin käyttämään pienipiikkistä metallisahaa. Osasta pahvinpaloista tein puoliympyröitä ja osasta katkaistuja täysympyröitä (voisihan ne jättää kokoympyröiksi katkaisemattakin), ja porasin poralla niihin reikiä eri kohtiin.

Valmiita paloja ja alkuperäinen putki.

Noita palasia sitten vain laitoin narulla yhteen. Lisäsin namijemmaominaisuuden laittamalla myös palasia WC-paperirullaa, sillä niihin saa oivasti hirssinpalasia kiilattua motivaattoreiksi! :)


Innostuin siinä samassa tekemään myös toisenlaisen namijemmavirikkeen samoista materiaaleista. Idea on alunperin kaiketi esitelty Papukaija.fi -sivustolla Ruokajemma pahvirullista. Itse modifoin tuota hieman tehden rullasta hieman lyhyemmän pienemmille papukaijoille. Isolle linnulla tai paljon jyrsivällä nisäkkäällä nuo haastavammat lelut menevät hyvin, kun eläin joutuu tuhoamaan pahvia päästäkseen käsiksi herkkuun. Neitokakadun kaltaisille pienille linnuille ja muille pienemmille eläimille namijemmavirikkeiden vaikeutta voi säätää virikkeen paikalla ja monipuolisuudella, eikä virikkeen luo ole välttämätöntä olla jyrsittävää estettä. Jätin koloista isompia, sillä meidän neitokakaduja motivoi ainoastaan hirssi, joka murenee liian helposti jos sitä tunkee liian ahtaaseen paikkaan. Tässä siis lopputulos, tosin ilman herkkuja kun en laittanut lelua välittömästi tarjolle:


Tein samaan malliin perustuvan pienemmän lelun vielä rotillekin. Siinä on siis WC-paperirulla, jonka sisälle on tungettu kolme samanmoista. Tätä samaa mallia voi toteuttaa hyvin monilla eläimillä, kun tunkee lelun sisään niille maistuvia ja soveltuvia herkkupaloja. Neitokakaduilleni eivät tuonne mahtuvat herkut kovin kelpaa, mutta voin kuvitella kuinka hulluna isot papukaijat tällaiseen leluun olisivat kun sen sisälle tunkisi pähkinöitä. Tein tämän rotilleni, joten sisällä on pähkinöitä, kuivattuja leivänpalasia ja koirannappuloita. Virikkeen voi myös laittaa roikkumaan narulla, tai sen kylkiin voi tökkiä puukolla reikiä, jolloin eläimen on helpompi alkaa jyrsimään pahvia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti