torstai 31. toukokuuta 2012

Täytetyt pähkinät

Teen usein rotilleni omalla reseptillä "täytettyjä pähkinöitä", mutta mikä ettei tätä voisi soveltaa kaikille jyrsijöille ja myös papukaijoille. Omille linnuilleni en näitä tarjoa siksi, koska ne eivät yksinkertaisesti kelpaa, mutta voin kuvitella että varsinkin isommille linnuille kelpaa kunhan saa täyteaineen hiottua oikeaksi. ;)

Ideana on siis kerätä pähkinänkuoria, mistä eläin on jo syönyt pähkinän. Itse tarjoan rotilleni kaupasta ostettuja kuorellisia pähkinöitä, mm. hassel- ja saksanpähkinöitä sekä kuorellisia manteleita. Pähkinänkuoria valitessa kannattaa valita sellaisia kuoria, joissa ei ole teräviä säröjä jotka voisivat vahingoittaa eläimen suuta! Jos sellaisia on, ne voi katkoa tai hioa pois.

Teen yksinkertaisen ruokamassan, jota ei tarvitse uunittaa jotta se kovettuisi. Tietty uunitettavan taikinankin voi tehdä, mutta voi myös pohtia onko fiksua lämmittää uunia parin pähkinän paistamisen vuoksi. ;) En myöskään osaa antaa neuvoja kauanko ja missä asteissa pähkinöitä pitäisi paistaa.

Rotille tulevaan ruokamassaan murskaan kuivaa leipää, pähkinöitä ja koirannappuloita. Vähän epäterveellistä, mutta eivät rotat noita joka päivä saakaan. Eläimestä riippuen ruokaseoksessa käytettävät aineet voi päättää itse, tärkeintä on käyttää aineksia jotka kuivuvat, eivätkä homehdu tai muuten pilaannu! Myöskin tulee kiinnittää huomiota, että käyttää vain eläimelle soveltuvia ruoka-aineita!

Kuivaan jauheeseen/murskaan kannattaa lisätä vettä hyvin maltilla, sillä seoksesta tulee helposti liian juoksevaa. Itse käytin aika murutaikinamaista koostumusta, sillä massa muotoutuu käsissä puristellessa hieman tiiviimmäksi.

Pähkinänkuoria ja valmis ruokaseos kupissa.




 Sitten massa vain painellaan pähkinänkuoriin! Mikäli haluaa, voi isoimpien pähkinänkuorien pohjalle laittaa esim. kokonaisen maapähkinän tai jonkun muun palasen lemmikille sopivaa ruokaa. Se suljetaan kuoren sisälle tuolla ruokamassalla.

Massa kuivuu ilmavasti pöydälle aseteltuna noin vuorokaudessa. Meillä rotat saavat näitä superherkkuja pari kertaa viikossa, yleensä namijemmaleluihin piilotettuina.

Vastatäytettyjä pähkinöitä. Kuivuttuaan massa muuttaa hieman muotoaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti