torstai 26. huhtikuuta 2012

Aistielämykset

Kirjoitanpa nyt vaihtelun vuoksi jotain muuta kuin esittelyjä... Tällä kertaa ei ihan suora virikeohje, vaan vähän sinne päin. :P

Yleisistä lemmikkieläimistä koira ja ulkokissat ovat ehkä ainoita jotka saavat monipuolisesti kaikille aisteilleen ärsykkeitä. Sisälemmikit jäävät usein valitettavasti runsaasti vähemmälle. Niinpä yritän tarjota omille lemmikeilleni erilaisia aistielämyksiä myös sisällä.

Itse tarjoan rotille (ja näitä voi soveltaa muihinkin jyrsijöihin) lähinnä tunto-, haju- ja makuaistiin vetoavia juttuja, sillä yleensä jyrsijöiden näkökyky ei ole kovin hyvä. Lintujen hajuaisti taas on kehno, joten niille tarjoan näkö-, maku- ja tuntoaistimuksia.

Jyrsijöille erilaisia hajuja voi tarjota mitä monimuotoisimmin keinoin. Laittamalla päivittäin jotain jyrsijäturvallista uutta ja hienoa haistettavaksi on sekin askel virikkeellisempään elämään. Näitä voivat olla esim. jäätelötikkuihin hierotut hajut tai jos jyrsijä ei pure ja niele kangasta, niin kankaisiin hierotut hajut. Itse olen käyttänyt esim. eri eläinten hajuja kangaspaloissa (koira, kissa, linnut) ja tarjoamalla erilaisia kasveja haisteltavaksi (ainakaan rotat eivät pahemmin vihreitä kasveja syö, haistelevat vain). Vienoja hajuja saa myös esim. jauhamalla erilaisia elintarvikkeita hienoksi jauhoksi ja ripottelemalla niitä kasoihin haisteltavaksi ja maisteltavaksi, esim. vahvan hajuista koiran-/kissanruokaa, kananmunankuoria, pastoja, erilaisia kuivahedelmiä jne. Monenlaiset kuorelliset pähkinät vetoavat tunto- ja makuaistiin, samoin kuin erilaiset kuivat pastan palaset ja erilaiset puunpalaset.



Nella-rotta hajujen maailmassa, nuuhkimassa rullaluistimen sisäkenkää. Mahtaa olla hyvät aromit!

Linnuille aistielämykset tulevat pääasiassa näön kautta, ja jos ulkonäkö miellyttää, ne saattavat mennä kokeilemaan (tunto) ja maistelemaan asiaa. Näköärsykkeitä saa lisää värjäämällä esim. puuta turvallisilla elintarvikeväreillä tai kasveilla. Erilaisia tuntoaistimuksia saa käytettyä virikkeissä, kun käyttää muutakin kuin pahvia, puuta ja narua. Esim. riisikakut, kuivatut leivät ja hedelmät ja jopa luut. Näitä voi myös maistella. Mikäli lintu ei syö muovia tai kangasta, voi valvonnan alaisena antaa tutkittavaksi myös lasten muovileluja ja purkaantumattomia fleecen tai nahan palasia. Lintujen tunto- ja näköaistiin vetoavat myös teolliset, ei jyrsittävät lelut kuten akryyliset ja metalliset lelut, kilikello antaa jotain kuultavaakin. Luonnonmateriaalitkin tarjoavat hyvin paljon erilaisia aistielämyksiä toisiinsa verrattuna, esim. tuore heinä on kaikin tavoin ihan erilainen kuin kuivattu piharatamon kukinto.

Jyrsijöillä ja linnuilla on molemmilla erinomaiset kuulot, ja yleensä lemmikkieläimet ovat arjen normaaleihin ääniin tottuneita. Lisävirikettä tuo, jos eläimille voi soittaa ajoittain esim. tietokoneelta tai radiosta jotain hieman erikoisempaa ääntä, sellaista joka herättää uteliaisuuden muttei pelota eläimiä.

Erilaisilla alustoilla kävely tekee pienissä määrin hyvää myös jalkapohjille. Tämän takia linnulla tulisi olla erilaisia ja eripaksuisia orsia, ja kyllähän se tuo jyrsijänkin elämään vaihtelua kun on erilaisia alustoja taaperrettavaksi. Kannattaa kuitenkin pitää huoli että alusta on turvallinen terveydelle: esim. liian karhea alusta (esim. hiekkapaperilla päällystetyt orret linnuilla ja jyrsijöillä hyvin ohutpinnaisella verkolla kävely) voivat hangata jalkapohjat jopa vaarallisen huonoon kuntoon.

Iines ja Samara-neitokakadut tutkimassa ovenpäällistä ja saamassa jalkajumppaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti