sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Omien lintujen häkkihistoriaa ja nykyisyyttä


Olin siinä mielessä onnekas linnunhankkija aikoinaan, että minut pakotettiin vanhempien toimesta olemaan ilman lintuja pitkään. Varmaan jonkun viiden vuoden ajan palloilin aktiivisesti Lemmikkilinnut Kaijuli RY:n keskustelufoorumilla ja tietosivuilla. Siinä ajassa oppii linnuista yhtä sun toista. Linnut saivat alusta asti oman huoneensa omakotitalostamme. Ne eivät joutuneet elämään luonani hetkeäkään pienessä häkissä, johon monet lapsille hankitut linnut päätyvät vain siksi että vanhempia ei kiinnosta panostaa satoja euroja sopivan kokoiseen häkkiin, sillä "Kyllähän ne pärjäävät pienemmässäkin." Pysyvät siis elossa, mutta millä hinnalla?

Lintujeni ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa häkki rakennettiin vanhaan suihkutilaan. Itse suihkutilan eli lintuhäkin koko on 1,5 x 2,5 metriä, ja korkeudeltaan lattiasta kattoon saakka. Huoneen puolellakin linnut saivat olla päivittäin vapaana, lukuunottamatta aikoja jolloin pesimäinto valtasi lintujen mielet ja ne oli pakko "eristää" häkkiin, jossa pesimäintoiluun kannustavia koloja ja paikkoja ei ollut lainkaan.

Nykykämppääni (jossa en itse asu, sillä en voisi jättää lintuja toisten hoidettavaksi toiseen asuntoon) on nousemassa 1,5 metriä leveä, yli 3,5 metriä pitkä ja lähes kattoon asti ulottuva rakennelma. Häkki tulee olohuoneeseen, sillä vaikka itse lintuhuone on todella kätevä, sinne on aina pakko mennä nimenomaan lintujen tähden. Kun linnut näkevät ihmisen vain rajatun aikaa vuorokaudesta, tuntuu että ne villiintyvät paljon helpommin. Tämän takia halusin uuden aviaarion olohuoneeseen. Uudessa häkissä on käytetty kiinteitä osia sekä lasielementtejä ja lisäksi myös verkkoa. Olen nimittäin täysin vainoharhainen saalistajien ja lintujen suhteen, ja tuntuu että joskus kissa-/koiraeläin huostaani saapuu, on lintuhäkin parempi olla jo valmiiksi rakennettu saalistajankestäväksi.

En missään nimessä kuitenkaan tuomitse, mikäli jonkun linnulla ei olekaan neliömetrien laajuista aviaariota. Saan vain itselleni paremman mielen kun linnuillani on tilaa lennellä valvomattakin. Lisäksi lentohäkki helpottaa lomille lähtöä, kun lintujen hoitajan ei tarvitse jäädä asunnolle tuntikausiksi pitämään villejä lintuja vapaana ja vahtimaan niitä.

Nykyinen häkki, joka ei näy kuvassa kokonaan. Klikkaa suuremmaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti