keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Vihdoin oksia!


Käytiin kaverini Miljan ja iskän kanssa hakemassa lintuhäkkiin oksia! Ensin oli hieman ongelmia mistä oksia saisin, sillä omassa pihassa ei ollut tarpeeksi paksuja sahattavaksi, kaupungin metsistä ei saa laillisesti ottaa, mummola on sairaan kaukana vaikka siellä sitä metsää sitten olisikin... No, löytyi onneksi sitten kuitenkin paikka, ja käytiin harventamassa syreenipuskaa. (Note: Syreeni usein luetellaan haitalliseksi tai myrkylliseksi monille eläimille, mutta oikeaa, varmaa tietoa kasvin myrkyllisyydestä ei oikeasti ole. Eivätkä nuo linnut tuota puun kuorta kyllä sinäänsä syö, samalla tavalla kuin joku hevonen tai pupu voisi syödä mielinmäärin puun lehtiä.)

Otettiin kolme, isoa, haaraista oksaa noin aluksi. Ne on kaikki suunnilteen saman kokoisia, paksummasta päästä yli 5 cm paksuja, ohuuntuen ja haaraantuen luonnollisesti 2-4 isoon haaraan ja ohuimmat oksat jätin vähän yli sentin paksuisiksi. Helpompi sitten leikata tarpeen mukaan liikoja pois, kuin alkaa kehittelemään jostain lisäpituutta oksille... :P Halusin nyt noin liioitellun paksuja, sillä nykyisessä lintuhäkissä huomasin, että noinkin pienet papukaijat kuin neitokakadu jyrsivät jyrsittäväksi tarkoitettujen lelujen lisäksi niitä orsia! Pari alunperin 1-1,5 cm paksuista ortta on jyrsitty kokonaan poikki, ja tosi moni orsi on kauttaaltaan kaventunut lähes sentillä. Helpompi laittaa kunnolla paksut orret seinästä seinään, ja niihin kiinnittää sitten tarpeen mukaan ohuempia, niin ei tarvi niitä seinästä seinään meneviä tukiorsia olla vaihtamassa niin usein kun ne ahkerasti jyrsittyinä yhtäkkiä katoavat alta.

Orsien peseminen muodostui pieneksi probleemaksi, sillä ne eivät mahtuneet kylpyhuoneeseen. Olisi pitänyt ulkona tajuta pestä, tai jopa painepesurilla suihkuttaa. No, nyt tyydyin vain puukolla rappaamaan likakohtia pois eteisessä, kun pitää siellä muutenkin imuroida, niin ei pari kaarnanpalaa lisää lattialla voi enää paljoa haitata. Saavatpahan omat linnut vähän vastustuskykyään kohotettua! (Ja jotta kukaan ei tulkitsisi sanojani väärin, voin sanoa että suosittelen pesemään oksat kuumalla vedellä ja karkealla harjalla. Ei kannata kuoria, sillä karkea kuori auttaa kuluttamaan lintujen kynsiä.) Lisää aiheesta aloittamassani ketjussa Kaijuli-foorumilla: Orsien peseminen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti