lauantai 14. huhtikuuta 2012

Uusi lintuhäkki nousee vähitellen

Asunnollani uusi häkki vähitellen nousee... Rakentajina isäni ja pikkuveljeni, itsellä on peukalo keskellä kämmentä joten tyydyn tekemään pieniä juttuja kuten maalailemaan, imuroimaan ja kertomaan minne mikäkin kuuluu.

Häkki on kooltaan siis 1,5 x 3,5 metriä, ja lattiasta lähes kattoon saakka. Alaosa on kiinteää levyä, sitten tulee ikkunaelementtejä sekä pieniä kaistaleita verkkoa. Alunperin halusin häkin huoneen kattoon asti, ja lasielementtien päälle tulisi vielä verkkoa ilmanvaihdon vuoksi. Isäni AKA rakennusmestarin mielestä se ei kuitenkaan ollut mahdollista. Murupintainen kivikatto ja kiviset seinät rajoittivat rakentamista hieman, mutta kyllä häkki on oikeasti tukeva.

Eteisen puolella häkin lyhyemmän takaseinän virkaa toimittaa eteiskaapin takasivu, joka määräsi myös häkin leveyden. Pituus määräytyi paitsi käytettävien elementtien koosta, myös siitä että parvekkeelle pitäisi päästä kulkemaan helposti.

Ikkunat halusin sen takia, jos samaan talouteen koskaan saapuu kissaeläimiä, olisivat linnut turvassa lasin takana jos kissa ihmisen poissaollessa innostuisi hyppimään häkkiä vasten. Kyllä, olen vainoharhainen saalis-saalistaja -lemmikkejä yhdistettäessä.

Ikkunoihin tulee ulkopuolelle maalattuna kuvioita, ehkä köynnöksiä, jotta linnut eivät lennä niitä päin. Luultavasti varmuuden vuoksi laitan myös häkin sisäpuolelle ikkunoiden kohdalle jonkun väljän, punotun verkon (esim. köysiverkon) johon linnut voivat laskeutua jos näyttää siltä ettei lentorata olekaan ihan hallussa ja kurssi on kohti ikkunaa... Tunkkaisen kopin tunnelman välttääkseni hankintalistalla on myös ilmanpuhdistin.

Häkin katossa on pienet lipareet (mitkä ovatkaan), joihin on kiinnitetty verhokiskot, ja pimennysverhot pitäisi vielä ommella. Aviaarion kattoon on asennettuna loisteputkitelineet, joihin tulee UV-valot jotka linnuille tarpeellisen UV-valon lisäksi valaisevat myös aviaariota, ettei se ole niin koppero.

Huoneen seiniä ja lattiaa suojamaan tulee pressua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti