torstai 17. toukokuuta 2012

Jäätelötikut ja värjäyskokeilu

Kesä tulee ja niin tulevat jäätelötkin! Kannattaa olla hamsteri (siis ihmishamsteri), joka kerää kaiken. Kävin ostamassa askartelukaupasta jäätelötikkuja ja laajensin kokoelmaa viime kesänä omasta käytöstä kerätyillä tikuilla. Kyllä niitä jonkin verran on, 154 grammaa, mutten ole varma montako tikkua se on. Askartelukaupasta ostettuna tikut olivat aika hintavia, ja nettikaupasta tukkumäärien ostaminen tulisi kieltämättä paljonkin halvemmaksi.

Jaoin tikkumäärän seitsemään pinoon, jotka värjäisin: keltainen, oranssi, punainen, violetti, sininen, vihreä ja yksi erä jätetään värjäämättä. Värjäykseen käytin elintarvikevärejä, sillä ne ovat täysin turvallisia myös syötyinä (vaikkeivat linnut puuta varsinaisesti syökään). Tietenkään jäätelötikkuvirikkeitä ei ole pakko värjätä, mutta värjättyinä ne näyttävät mukavemmalta ja ovat silmäniloksi myös linnuille, jotka näkevät värejä jopa paremmin kuin ihmissilmä.

Laiton pari senttiä vettä muoviastiohin, lisäsin jauhemaista elintarvikeväriä ja laitoin tikut likoamaan. Aluksi luulin kokeilun epäonnistuneen, sillä olin kuvitellut äkäisen väriaineen värjäävän todella hyvin. Vesi värjääntyi ihan parista hipusta todella nopeasti todella tummaksi, ja moni värivesiastia näytti lähestulkoon mustalta. Tikut kuitenkin vain kostuivat ja värivesi valui niiden päältä pois.

Vuorokauden liottuaan osa väreistä oli tarttunut hyvin ja osa... ei niin hyvin. Elintarvikevärejä minulla on neljää: sininen, vihreä, punainen (magenta) ja keltainen. Sininen, vihreä ja violetti onnistuivat mainiosti! Muut sitä vastoin eivät... Keltainen oli se ratkaiseva epäonnistuja. Keltaisiksi tarkoitetut tikut eivät saaneet väriä pintaansa oikeastaan lainkaan, vaikka laitoin keltaista värijauhetta veteen varmaan kolminkertaisen määrän verrattuna muihin! Oranssi, eli magenta + keltainen jäi haalean pinkiksi ja punainen, eli magenta + häivähdys keltaista jäi pinkiksi. No, käyhän se noinkin. Huomiona värjäämiseen, että mikäli tikut ovat liian tiukassa kasassa, väri ei pääse kaikkialle, ja tikkuihin tulee haaleampia kohtia.

 Sininen, violetti, vihreä, ja toisella puolella luonnonvärisestä keltaiseen, oranssiin ja punaiseen.


Tikkuihin porasin reikiä, osaan keskelle ja osaan päihin, sillä niitä voisi ripustaa roikkumaan eri päin erilaisiin virikkeisiin. Jäätelötikut sopivat jyrsittäviksi virikkeiksi eritoten pienemmille linnuille, joiden nokkavoimat eivät riitä tukevampien puulelujen tuhoamiseen. Tietty jäätelötikkuja voi antaa isommillekin linnuille, mutta luultavasti ne tuhoutuvat isossa nokassa vähän liiankin pikaisesti suhteutettuna vaivaan ja hintaan jos tarjoaa värjättyjä ja ostettuja tikkuja.

Valmiita tikkuleluja. Klikkaa isommaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti