lauantai 26. toukokuuta 2012

Reikäpuut

Yksi suosituimmista ja helpoimmista virikkeistä mitä omille lemmikeilleni olen pitänyt tarjolla, ovat "reikäpuut." Yksinkertaisesti ne ovat puunkappaleita, joihin on porattu reikiä. Simppeliä, eikös? Näihin reikiin voi sitten tunkea eläimelle sopivia herkkupaloja. Virike sopii kaikenlaisille, puuta työstäville eläimille, kuten ainakin kaneille, jyrsijöille ja linnuille.

Itse olen porannut reikiä 9mm poranterällä. Tuon kokoiseen sopii hyvin neitokakaduille hirssinpalaset ja rotille pähkinät. Meillä linnut ovat hieman nirsoja herkkujensa suhteen, joten niille ei sinne hirssiä kummempaa ole eksynyt. Rotille sen sijaan täytän reikäpuun mitä moninaisimmilla herkuilla, mm. erilaisilla pähkinöillä, leivällä, riisikakun paloilla sekä koirannappuloilla. Pehmeimmissä herkuissa on se hyvä puoli, että niiden ulosjäävän osan voi katkaista tai murentaa pois, jolloin eläimellä on enemmän haastetta namijemman kimpussa kun koko nami on kolossa, eikä sitä voi vain vetää irti ulkonä näkyvästä osasta.

Möykky ja "hirssipuu" ;D
 Näitä voi tehdä eläimestä riippuen erilaisia ja erikokoisia. Linnuilla on roikkuva, iso halko, jossa on sen syvyiset reiät että hirssi on aika hyvin saatavilla. Rotilla on iso halko sekä roikkuva laudanpala. Näin pienille eläimille ei rei'istä kannata tehdä kovin syviä, sillä muuten herkut putoavat liian syvälle puun sisälle ja jäävät koskemattomiksi. Isoille papukaijoille tai innokkaasti jyrsiville kaneille/jyrsijöille rei'istä voi tehdä syvemmät, jolloin eläimen on pakko jyrsiä puuta pois päästäkseen käsiksi herkkuun. Tietenkin riippuen puun materiaalista, kuinka haastava namijemma lopuksi on.

Puun muodossa ja sijoittelussa voi käyttää mielikuvitusta, jolloin pienikin asia tuo vaihtelua. Voiko puun ripustaa roikkumaan? (Kuitenkin niin, ettei se heiluessaan pääse satuttamaan eläintä!) Voiko puun asentaa häkin kaltereihin? Tai laittaa vain pohjalle? (Jolloin kannattaa pitää huoli ettei se pääse likaantumaan.) Riippuen eläimen luonteesta ja lajista puun voi ripustaa myös extrahankalaan paikkaan, jos se pitää sisällään eläimelle mieluisia herkkuja.

Hilla ja ruokahalko lattialla.
Tällaiseen reikäpuuhun voi myös itse leipoa tietyn kokoisia puikuloita, jotka sopivat reikiin sopivasti. (Esitelty merkinnän "Lintuleipäkokeiluja ja failaus" loppupäässä.) Voi myös valmistaa oman reseptin mukaan jonkin taikinan, joka ei vaadi uunittamista vaan kuivuu huoneilmassa, ja tunkea tätä taikinaa reikäsiin. (Itse olen käyttänyt esim. vain kuivasta leivästä ja pähkinöistä murskaamalla tehtyjä jauhoja ja vettä.) Tällöin tulee kuitenkin huolehtia että taikinasoosi kuivuu, eikä homehdu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti