maanantai 28. toukokuuta 2012

Luffa-sieni

Törmäsin jo jonkin aikaa sitten netin ihmeellisessä maailmassa luffa sieneen, joka on englanniksi loofah sponge, ja kokonaisesta sienestä käytetään nimeä loofah log ("luffa halko"). Luffasieni on siis luonnonmukainen pesusieni, joka on tehty luffa-kasvin kurkkumaisesta hedelmästä kuivattamalla. Yleensä luffasienen halkaisija on kaiketi noin 4-6 cm, vaihdellen hieman muodoltaan sillä kyseessä on kuitenkin luonnontuote. Sen sisällä on yleensä kolme epämääräisen muotoista reikää ja itse materiaali on verkkomaista, ilmavaa mutta kuivana aika kovaa (kasteltuna pehmenee normaalin pesusienen tuntoiseksi). Väriltään sieni on luonnonvalkoinen, mutta niitä myydään joskus myös värjättyinä tai muotoon leikattuina mm. eläinten leluiksi.

Kokonaisia luffasieniä sekä leikattuja palasia.

 Luffan hintataso vaihteli jonkun verran: esim. eläinkaupoissa neljä 1 cm paksuista, värjättyä luonnonluffapalaa maksoi kaneille tarkoitettuina leluina jonkun viisi euroa. Amerikkalaisessa nettikaupassa, jossa myytiin papukaijojen leluja ja tee-se-itse -leluosapaketteja, 15 cm pätkä luffaa maksoi 2,50 dollaria. Halpakaupasta löysin puisella varrella varustetun 15 cm sienen, joka maksoi 3,50 euroa. Pohdin jo päässäni tuon varrellisen luffasienen ostamista testiksi, sillä se oli halvin mitä olin Suomessa nähnyt. Kunnes... Kävin paikallisessa askartelutarvikeliikkeessä, jossa 30 cm luffahalot olivat euron kappale!

Aioin ostaa enemmän, mutta mietin että jos lemmikkini eivät tykkääkään niistä. Ostin kaksi. Toisen leikkasin isolla keittiöveitsellä helposti 1-3 cm paksuiksi suikaleiksi. Tein heti ekana päivänä linnuilleni siitä virikkeen, jotta saisin tietää kelpaako, ja jos kelpaa, kävisin hamstraamassa lisää ennen kuin liikkeessä tajuttaisi nostaa naurettavan halvan tuotteen hintaa! Valitettavasti linnut eivät olleet virikkeestä yhtä innoissaan kuin minä... Luffan reiät olivat juuri kivan kokoisia, että niihin mahtui hirssinpätkä, ja se pysyi puristuksissa siellä. Vaikka yleensä lintuni ovat aika innokkaina käyneet virikkeiden kimppuun, vaikka ne olisivatkin uuden mallisia, mutta tutuista materiaaleista kasattuja, ilmeisesti tämä tuntematon materiaali oli aika pelottava ilmestys. Kahden vuorokauden jälkeen luffan sisällä olevat hirssit olivat yhä koskemattomia... :P

Linnuille tekemäni lelu. Lisää vain hirssi!
 Tämä virike käy myös muille lemmikeille nakerrettavaksi tai ainakin tutkittavaksi. Kiinnitin parin sentin paksuisen luffapalasen rotille häkkiin, jota kyllä haisteltiin muttei sille ole ainakaan näytetty hammasta. Piilotin koirankeksit luffan reikiin, ne saatiin revittyä luffaa vahingoittamatta irti. Toimii silti namipiilona, vaikkei tuota tuhotakaan. Kääpiöhiirillä luffaviipale on ripustettuna kiipeilytelineeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti